ΟΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Ο Μέγας Αλέξανδρος έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες που βασίλεψαν. Διακρίθηκε για την σοφία του, τις ευφυείς ιδέες, την τόλμη του, μα πάνω από όλα για τις κατ'επανάληψη ιδιαίτερα επιτυχημένες πολεμικές ικανότητες ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές.
Η εκστρατεία στην Ασία
Την άνοιξη του 334 ο Αλέξανδρος ανέλαβε την υλοποίηση της μεγάλης ασιατικής εκστρατείας εντάσσοντας το παλιότερο σχέδιο του πατέρα του στο πλαίσιο μιας ανταπόδοσης του ελληνικού κόσμου εναντίων των Περσών, για την απρόκλητη επίθεση τους εναντίων της Ελλαδας που είχαν εξαπολήσει στο παρελθόν.'Εθεσε αντιβασιλία τον Αντίπατρο και με 40.000 ιππείς και πεζούς ,κυρίως Μακεδώνες αλλά και από άλλες ελληνικές πόλεις, ξεκίνησε από την Πέλλα
Η μάχη στην Χαιρώνεια
Την πρώτη μεγάλη μάχη έδωσε στη Χαιρώνεια το 338 π.Χ. στα 18 του χρόνια όταν ακόμα ήταν αντιβασιλέας του Μακεδονικού βασιλείου και στον θρόνο υπηρετούσε ο πατέρας του, Φίλιππος Β'. Η μάχη ήταν καθοριστική και στόχος ήταν η νίκη που θα διαμόρφωνε την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος πολέμησε διοικώντας το Θεσσαλικό ιππικό.
Μάχη στη Χαιρώνεια
Η μάχη του Γρανικού
Ακολούθησε η μάχη στον Γρανικό ποταμό το 334 π.Χ. απέναντι στους Πέρσες η οποία αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική αναμέτρηση με την αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών. Η μάχη ήταν νικηφόρα για τον Αλέξανδρο και αποτέλεσε στρατηγικό πλεονέκτημα για την μετέπειτα πορεία των Μακεδονικών στρατευμάτων στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Αναπαράσταση από την μάχη στον Γρανικό
Η μάχη στην Ισσό
Δε πέρασε πολύς καιρός και οι Μακεδόνες με αρχηγό τον Αλέξανδρο αντιμετώπισαν εκ νέου τα εχθρικά στρατεύματα των Περσών τα οποία ηγούνταν από τον αρχηγό τους τον Δαρείο Γ' στην Ισσό το 333 π.Χ. Η μάχη ήταν σημαντική και η νίκη ακόμα σημαντικότερη μιας και οι λιγοστοί Μακεδόνες έτρεψαν σε φυγή τους κατά πολύ περισσότερους Πέρσες. Ο Δαρείος κατάφερε να διαφύγει από τον Μ. Αλέξανδρο αφήνοντας αιχμάλωτη την οικογένεια του και πολλά πολύτιμα λάφυρα.Μάλιστα η οικογένεια του Δαρείου έτυχε βασιλικής μεταχείρισης.
Η οικογένεια του Δαρείου,πέφτουν ικέτες του Αλέξανδρου
Κατά την διάρκεια του ίδιου έτους (333 π.Χ.) ο Μέγας Αλέξανδρος στη πορεία του προς τη Φοινίκη πήρε άλλη μια σημαντική νίκη αλλά αυτή τη φορά στρατηγικής σημασίας. Πολιόρκησε για περίπου 10 μήνες και τελικά κατέκτησε την πόλη της Τύρου η οποία κατά την άποψη του Μέγα Αλέξανδρου κατείχε εξαίχουσα γεωγραφική θέση στρατηγικού χαρακτήρος.
Η μάχη στην Ισσό
Η μάχες στα Σούσα
. Ο Αλέξανδρος με τα υπολείμματα του στρατού του και ύστερα από πολλές περιπέτειες έφτασε στα Σούσα. Από τη μελέτη του τρόπου ζωής και διοίκησης των Περσών κατέληξε στο συμπέρασμα πως μόνο η συμφιλίωση με τους Πέρσες ευγενείς θα μπορούσε να διατηρήσει την απέραντη αυτοκρατορία που είχε δημιουργήσει. Έβαλε λοιπόν σε ενέργεια το σχέδιό του και άρχισε να ενεργεί ως Ελληνοπέρσης βασιλιάς. Περιποιήθηκε τους Πέρσες, μιμήθηκε την ενδυμασία και τον τρόπο ζωής τους και υποχρέωσε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Μάλιστα προχώρησε με ακόμα πιο τολμηρές ενέργειες. Παντρεύτηκε ο ίδιος την κόρη του Δαρείου και έβαλε και τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του να μιμηθούν το παράδειγμά του και να παντρευτούν Περσίδες. Για να τους δελεάσει μάλιστα υποσχέθηκε σε όσους ακολουθούσαν τη συμβουλή του να χαριστούν τα χρέη. Έτσι κατά τους «γάμους», που επακολούθησαν, το δημόσιο ταμείο πλήρωσε 20 χιλ. τάλαντα, για να καλυφτούν τα χρέη των νεονύμφων αξιωματικών και στρατιωτών του. Και για να ενισχύσει την ελληνοπερσική αυτή προσέγγιση, έδωσε ακόμα την εντολή να γυμναστούν 30.000. Πέρσες κατά το μακεδονικό σύστημα και να ενταχτούν στο στρατό του. Αυτές και άλλες αλλαγές δεν άρεσαν στους Μακεδόνες, οι οποίοι έδειξαν στασιαστικές διαθέσεις. Ο Αλέξανδρος όμως ανακάλυψε τους συνωμότες και τους τιμώρησε σκληρά.
Η μάχη στα Γαυγάμηλα
Εκεί, το 331 π.Χ., έγινε μία από τις σημαντικότερες μάχες της ιστορίας, μεταξύ των Ελλήνων, με αρχηγό τον Μέγα Αλέξανδρο, και των Περσών, με αρχηγό το Δαρείο Γ'. Νικητές ήταν οι Έλληνες.Αυτή η μάχη θεωρείται η ληξιαρχική πράξη θανάτου για την αρχαία περσική αυτοκρατορία,καθώς μόλις τον επόμενο χρόνο ο Δαρείος Γ΄ δολοφονήθηκε από τον ξάδερφό του, τον σατράπη Βήσσο, στις ανατολικές σατραπείες, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια του Αλέξανδρου. Ο Αλέξανδρος, που τον καταδίωκε και τον βρήκε νεκρό λίγο μετά τη δολοφονία του, είχε ήδη καταλάβει όλες τις μεγάλες πόλεις της μέχρι τότε Περσικής αυτοκρατορίας.